MUHASEBE - Muhasebenin İşlevleri ? - Ali Şile

MUHASEBE - Muhasebenin İşlevleri ?



MUHASEBE


İşletmenin Varlık Ve kaynakları üzerinde değişme yaratan (azalma,çoğalma) ve para ile ifade edilen mali nitelikteki işlemlere kaydetmek , sınıflandırmak,özetlemek ,analiz ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve ya kuruluşlara rapor halin de sunmak tır .  

Muhasebenin İşlevleri

1-      Kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek
2-      Analiz ve yorum
a.       Kaydetmek; işletmenin Para ile ifade edilebilen mali nitelikteki faaliyetler belli kurallara göre kaydedilir. Kaydedilecek işlem parasal bir işlem taşımalıdır . Muhasebenin konusu parasal olaylar olduğu için ne kadar önemli olursa olsun yapılan işlem para ifade etmiyorsa kaydedilmez.
·         Kaydedilecek işlem ve olay mutlaka bir belgeye dayandırmalıdır. Bir işletmenin ilk kaydı sermaye kurularak işletmenin kaydıdır.
b.      Sınıflandırmak : Belgeye dayanarak ve tarih sırası ile kaydedilen parasal  işlem ve özelliklerine göre gruplandırılır . Yevmiye defterine yapılan kayıtlar dikkate alınmaksızın kaydedilir. Ör: İşletme gün içerisin de mal alımı, mal satımı, çek senet işlemleri , Banka işlemler  vb.  işlemler deftere kaydedilir . Bu işlemlerin daha düzenli şekilde sınıflandırarak muhasebe kullanılan defteri kebir ( büyük defter ) Kaydedilir. Her faaliyet için büyük defter sayfası kullanılır. ör: peşin tahsilat ödemeleri için kasa büyük defteri banka işlemler için banka büyük defteri açılır.
Özet: kaydedilen ve sınıflandırılan bilgilerin anlamlı bir şekilde kısaltılarak çeşitli mal rapor ve dokümanlarının hazırlama işlemleri hazırlama işlemidir. Ör: mizan, bilanço gelir tablosu gibi.
c.       Analiz Ve yorum: Birinci işlem tamamlandıktan sonra İşletme içi ve dışı kişilere bilgi vermek amacıyla inceleme yapılması veya  değerlendirme işlevidir .
1-      İşletmenin sahip ve ortaklıkları
2-      İşletmenin yöneticileri
3-      İşletme de çalışanlar ( borç verenler )
4-      Kamu (toplum )
5-      Devlet
Temel  Olarak Gene Muhasebe maliyet muhasebesi olarak ikiye ayrılır . Bunun dışında otel banka gibi çeşitleri vardır.
·         Genel Muhasebe ( finansal muhasebe )
Varlık ve kaynak kalemlerinde söz konusu olan değişiklikleri tespit etmek işletmenin bir hesap dönemi içerisindeki kar ve zara belirlemek.
·         Yönetim Muhasebesi: Mal ve hizmet üreten işlemlerde bir takım yöntem teknik ve metotlarla üretilen mal ve hizmetin maliyetini kontrol eden sistemdir.
·         İşletme yöneticilerinin bir takım kararlar alabilmesi için ihtiyaç duydukları bilgileri ve raporları bu yöneticilere sağlayan muhasebe türüdür. 

Serbest Muhasebeci

Mali Müşavir
Yeminli Mali Müşavir
Muhasebenin temel kavramları
Kavramları bilgileri düzene koymaya ve anlamaya olanak sağlar
1-      Sosyal sorumluluk kavramı
2-      Sorumluluk görevleri yerine getirme bilincidir
Muhasebe bilgileri doğru adli ve tarafsız olmalıdır
Bu kavram hukuki sorumluluk ile birlikte vicdani sorumluluğuda kapsar
Kişilik kavramı iştletme sahibinden ortaklardan ve işletmeyle ilgisi olan tüm kişi ve kuruluşlardan ayrı bir kişiliğe sahiptir .
İşletmenin süreklilik kavramı : Sözleşmede aksi bir madde yoksa işletmenin sonsuz bir süre için kurulduğu  ve ömrünün belli bir süre ye bağlı olmadığını kabul edilir .
Dönemsellik Kavramı : işletmenin sınırsız olarak kabul edilen ömrü belirli dönemlere ayırlır ve her dönemim faaliyetleri birbirinden bağımsız olarak sürdürlür . Bu dönem genellikle bir yıldır her dönemin gelir ve gideri birbiri ile karşılaştırılarak O döneme ait kar veya zarar bulunur .
Parayla Ölçülme kavramı : Muhasebenin konusu para ile ifade edlin değerlerdir Olayların kaydedilebilmesi için ortak bir ölçü ulusal para değeri kullanılır .
Maliyet esası kavramı : Maliyet bir Varlığı edinirken katlanan parasal fedakarlıktır . İşletmenin edindiği tüm varlık ve hizmetler . muhasebeleştirilirken bunlar esas alınır . Piyasa şartlarındaki değişim ile malın değeri değişebilir .

Muhasebe Nedir

Yorum Gönder

0 Yorumlar